Nannynu! - Barnsäkra hem | Nanny.nu | Barnvakt | Barnflicka
Nanny.nu

Barnpassning i världsklass – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala – Barnvakt – Barnflicka – Babysitter

Nannynu! kunskapsbank – Barnsäkra hem

Denna kunskapsbank om att barnsäkra hem är till för våra barnvakter och kunder som vill ha mer information. Samtlig information är skrivna av experter på området, hämtade från olika webbplatser (se längst ned). Kunskapsnivån är på en grundläggande nivå. För mer djupgående kunskap rekommenderar vi våra barnvakter att ta kontakt med sin kontaktperson eller söka vidare i annan litteratur. 

Videoklippen nedan är hämtade från IF Skadeförsäkrings säkerhetsvideos på IFs YouTube-konto

Barnsäkra hem

Fler småbarnsolyckor sker i hemmet. När barnet börjar krypa och blir rörligt ökar riskerna, och det är dags att se över barnsäkerheten. Vi har knepen för dig med barn mellan sex månader och tre år. Med några enkla ingrepp kan din bostad bli säkrare utan att du hindrar barnet från att leka och upptäcka sin omvärld.

Kök

Spisen och ugnen lockar med ljud och dofter till sig små barns uppmärksamhet. Det innebär en stor risk för barnen att få bränn- eller klämskador.

 • Ställ aldrig en stekpanna eller en kastrull med handtaget utåt
 • Använd de speciella skydd som finns för häll och ugnslucka. Hällskydd förhindrar barnen från att komma åt kokande grytor och varma plattor på spisen
 • Ugnen bör ha ett öppningsskydd. Öppningsskydd försvårar för barn att öppna ugnsluckan och bränna sig
 • Se till att spisen är fast förankrad och har tippskydd. Tippskydd förhindrar att spisen eller diskmaskinen välter vid hög belastning, t ex om barnet ställer sig på ugnsluckan
 • Komplettera gärna med en spisövervakare, timer, som är bra om du glömmer att stänga av spisen. Spisövervakare/timer stänger automatiskt av en platta som glömts efter viss tid. En timer är även bra att ha till kaffebryggare

I köksskåp och lådor finns många farliga saker som knivar, saxar och andra vassa verktyg som barnen kan göra sig illa på.

 • Använd särskilda säkerhetsspärrar som finns för lådor och skåpluckor Säkerhetsspärrar eller reglar förhindrar att barnen kommer åt innehållet i lådor och skåp. De gör det även svårare för barnen att klättra på lådorna
 • Även kylskåpet kan vara en fara för barnet och behöver säkerhetsspärr
 • Se till att skåpen är fast förankrade

Barn är alltid nyfikna och kan peta ner föremål i brödrosten. Om den dessutom är på kan barnet bränna sig.

 • Dra alltid ur kontakten när du inte använder brödrosten
 • Se till att alla eluttag har petskydd. Petskydd i eluttagen förhindrar att barnen får stötar
 • Se till att sladdarna till köksmaskiner inte hänger ner

Badrum & skötbord

 

Skötbordet måste vara stabilt och säkert. Se till att du har det du behöver inom räckhåll så att du inte behöver sträcka dig långt eller lämna barnet. Babyn får aldrig lämnas ensam på skötbordet. Det är en vana som du måste få in redan från första stund. Man vet aldrig när ett barn plötsligt vänder på sig, och det behövs inte mycket för att det ska falla ner. Flytta gärna ner skötplatsen på golvet när barnet börjar bli oroligt. Det är mycket tryggare.

Temperaturen i badrummet ska vara behaglig för barnet, men använd aldrig flyttbara värmeelement i badrummet. Alla element ska vara fast monterade i väggen. Lägg också elektriska apparater som hårfön, rakapparat osv. i ett högt skåp när de har använts, så att barnet inte kan komma åt dem. Läkemedel måste förvaras i ett låsbart medicinskåp som hänger så högt att det är utom räckhåll för barnet. Smink, schampo, spray och andra giftiga medel bör också förvaras i skåp som barnet inte kan nå.

För de flesta bebisar är det en stor upplevelse att bada, och badet är tillfälle för både skoj och lek. Tappa upp lite kallt vatten först innan du fyller på med varmt vatten. En temperatur mellan 36 och 38 grader är behaglig för barnet. Låt aldrig en baby eller ett litet barn vara ensam i badkaret eller badbaljan ens en sekund. Ett barn kan drunkna även om vattennivån inte är högre än 2,5 cm. Ta därför med dig barnet om du måste lämna rummet.

Det är klokt att installera en termostatstyrd blandare eller en temperaturspärr så att vattnet från kranen kan hållas under 40 grader. Göm gärna badkarsproppen så att barnet inte kan hitta den – ett försigkommet barn kan själv fylla badkaret och skapa farliga situationer.

Förgiftning

Tyvärr råkar ett antal barn varje år ut för förgiftningsolyckor. Och nästan uteslutande är det i hemmet som det sker. Vanligast är mediciner som barn kommer åt och tuggar i sig. Men det gäller inte bara mediciner – rengöringsmedel, maskindiskmedel och tvättmedel – sådant som vi ofta förvarar under köksbänken eller ovanför tvättmaskinen är vanliga förgiftningsorsaker. En stark rekommendation är därför ett låsbart medicinskåp där ni även kan förvara medel som exempelvis rengöringsmedel.

Vad bör jag ha i medicinskåpet?

 • Samtliga mediciner – receptfria och receptbelagda bör förvaras säkert
 • Lås in annat som kan vara farligt som maskindiskmedel, rengöringsmedel och vitaminer
 • Förvara allt som kan orsaka förgiftning högt upp på säkert avstånd. Har du exempelvis medicin som behöver förvaras i kylskåp bör denna ligga högt uppe.
 • Medicinskåp ska vara låsta och nyckeln förvaras säkert

 

Övriga hemmet

 


Sladdar, eluttag

Små barn vill gärna dra i saker som hänger ner. Det är lätt gjort att en lampa, brödrost eller kaffebryggare ramlar i golvet. Barn gillar också att peta i små hål, som eluttag, med risk för dödliga stötar.

Förankra sladdar som ligger i riskzonen. De kan förkortas med sladdklämmor så att det inte hänger ner någonting. Det gäller också alla köksmaskiner. Alla kontakter bör vara petsäkrade. Skaffa speciella petskydd till eluttag om de inte redan är barnsäkrade. Glöm inte förlängningssladdar och grenuttag. Installera jordfelsbrytare som omedelbart stänger av all ström om det uppstår elfel.

Trappa

Trappan är jättespännande för små barn! Men en fallolycka händer lätt. Upp till cirka fyra års ålder är trappan en farlig plats.

Visst ska barnet öva på att komma upp och ner i trappan. Men sätt grindar vid både nedre och övre delen, så slipper du vakta barnet konstant. Se till att den övre grinden öppnas uppåt så att ingen olycka händer om barnet hänger sig på grinden och inte är ordentligt stängd. Har trappan öppna steg? Minska öppningen genom att sätta en bräda under steget eller täck med nät om det är risk för att barnet kan falla emellan.

Bokhyllor

I kryp- och klätteråldern vill barnet upptäcka omvärlden. En tung bokhylla kan välta över ett barn som försöker klättra upp. Förankra tunga skåp och bokhyllor i väggen med vinkeljärn och en ordentlig skruv i överkant. Ställ inte tunga förvaringslådor på hyllor som barnet når, då det riskerar att välta lådan över sig.

Fönster

Barnet kan klättra upp och ramla ut. Fönsterspärrar finns i olika utföranden. Några går att ställa i olika lägen, andra är en kedja som gör att fönstret bara går att öppna lite grann. Se till att öppningen är mindre än barnets huvud, ca tio centimeter. Det finns också barnsäkra fönsterlås.

Varma element

Element sitter precis i barnets höjd och är lätta att bränna sig på om de är för heta. Element bör inte vara varmare än 60 grader. Har du element som är varmare behövs elementskydd monteras.

Dörrar

Barn gillar att öppna och stänga dörrar. Barnens små fingra vill gärna leta sig in på gångjärnssidan där farliga klämskador kan ske. Skaffa ett dörrstopp som du fäster under dörren, eller ett stopp som du fäster ovanpå dörren så att den inte går att stänga helt. Det går också bra att hänga ett vikt badlakan över dörren.

Bra att ha i hemmet

I alla småbarnshem bör det finnas en första hjälpen-väska med:

 • Lätt smärtstillande medel
 • Desinfektionsmedel
 • Plåster, gasbinda och kompresser
 • Pincett och/eller nål för eventuella stickor eller flisor
 • Antibakteriell kräm
 • Bomull, tops och sax

Många barnolyckor sker i samband med fall i badkaret, i duschen eller på ett vått badrumsgolv. Se därför till att det finns halkskydd på ytorna där. Man kan t.ex. köpa en glidsäker pall till badrummet, så att barnet når upp till handfatet utan att behöva klättra. Du kan också montera en spegel i barnets höjd – då är det inte så frestande att klättra upp på bänken.

Utanför hemmet

Om ni bor nära vatten gäller det även här att aldrig lämna ditt barn utan uppsikt innan hen har blivit simkunnig. Förutom vattendrag kan brunnar och brunnslock vara spännande platser att utforska för barn. På äldre tomter är det inte ovanligt med eftersatta eller bortglömda brunnslock som är lätta att ta bort.

—————

Informationen ovan är hämtad från följande sidor

Folksam. Hämtad 26 februari 2015 från: http://www.folksam.se/testergodarad/barnsakrahemmet/koket

Folksam. Hämtad 26 februari 2015 från: http://www.folksam.se/testergodarad/barnsakrahemmet/badrummet

Folksam. Hämtad 26 februari 2015 från: http://www.folksam.se/testergodarad/barnsakrahemmet/forgiftning

HSB. (08 september 2014). Hämtad 26 februari 2015 från: http://www.hsb.se/omhsb/bokunskap/inredning/barnsakerhet

Babyvärlden. (05 augusti 2008). Hämtad 26 februari 2015 från: http://www.babyvarlden.se/Bebis/Sakerhet-och-forsta-hjalpen/Sakerhet-i-hemmet/Badrumskotrum/

—————

Informationsbank

Barn-hlr & barnolycksfall

”FAQ om barnolycksfall och Barn-HLR”

Om barnsäkerhet

Barn i bil

Om rökning och alkohol med barn

Viktiga telefonnummer

Nyheter på Nannynu!

Läs de senaste nyheterna på Nannynu! här

Kundundersökning

99,4% kundnöjdhet. Under mars och april månad 2017 genomförde vi för tredje året i rad en kundundersökning med fina resultat. Resultatet visar bland annat att 99,4% av våra befintliga kunder gärna rekommenderar oss till vänner och bekanta. Undersökningen är gjord av Nannynu!.

Veckans stjärna

Julia är veckans stjärna! Vi tycker det är viktigt att lyssna på våra barnvakter och höra om deras jobb med barnen. Varje vecka uppmärksammar vi en barnvakt lite extra. Läs mer om varför Julia gillar sitt extrajobb som barnvakt. Vi har ca 1400 barnvakter på Nannynu!

Utbildning, rekrytering & kvalitetskontroll

På Nannynu! är säkerheten nummer ett! Barnvaktens säkerhetsmedvetenhet ska vara på högsta nivå och detta når vi genom rätt rekrytering, bakgrundskontroll och utbildning.

Utmärkelser

Nannynu! har genom åren fått fina utmärkelser. Sedan vi grundades år 2007 har vi fått flera utmärkelser. Utmärkelser

Frågor och svar

Ibland kan det vara första gången ni som familj tar hjälp av ett företag. Här har vi samlat frågor och svar på de vanligaste frågorna.
 • Kategorier