Nannynu! i Dagens Industri | Nanny.nu
Nanny.nu

Barnpassning i världsklass – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala – Barnvakt – Barnflicka – Babysitter

Nannynu! i Dagens Industri

Publicerat | juni 21, 2017 | Kommentarer inaktiverade för Nannynu! i Dagens Industri

11 juni var Nannynu! med i Dagens industri. Läs hela artikeln nedan eller här.

Trots sänkt tak för rutavdragen är tjänsterna fortsatt populära. 2016, första året efter förändringen, ökade rutanvändandet med 10 procent.

Och 2017 har bjudit på en riktig rivstart.

Jämfört med januari till april förra året ökade rutavdragen under det första tertialet med hela 30 procent, visar Skatteverkets preliminära statistik. Enligt Skatteverkets verksamhetsutvecklare Cajsa Toresten står utvidgningen av rut, med flytt, it-tjänster och fler trädgårdstjänster, för en del av tillväxten.

Varför även de äldre tjänsterna fått ny luft under vingarna kan hon inte riktigt svara på.

”Det har varit mycket skriverier om rot och rut under föregående år, det kanske ökar medvetenheten.”

Gustav Wiel-Berggren, näringspolitisk expert på arbetsgivarorganisationen Almega, säger även han att den allra största tillväxten syns i de traditionella ruttjänsterna.

Hans slutsats är att de större politiska penseldragen får effekt för branschen, snarare än de mindre lagtekniska bitarna.

Rutföretaget Hemfrids vd Maria Andersson tror att det finns flera förklaringar till att alltmer pengar läggs på ruttjänster.

”Dels finns det ett växande behov för tjänster i hemmet, speciellt tror jag i de yngre generationerna. Dessutom handlar man i dag de här tjänsterna vitt. När politiker pratar positivt om rut och utökar tjänsterna så resulterar det i tillväxt”, säger hon.

Hemfrid har utökat sitt utbud i takt med att rut har växt. Flyttjänster är det senaste tillskottet.

”Här har vi upplevt en stor tillväxt”, säger Marie Andersson.

Även Homemaid, noterat på Aktietorget, har stark tillväxt just nu. Under första kvartalet ökade omsättningen med 16,6 procent. Förra året inleddes dock enligt årsredovisningen med negativ tillväxt, vilket enligt vd:n Eva-Karin Dahl var en effekt av det sänkta taket.

Skatteverkets statistik över de som utfört rut-uppdragen 2016 visar att själva rutbetalningarna ökar mer än antalet utförare. Almegas Gustav Wiel-Berggren påpekar att begreppet utförare inte nödvändigtvis motsvarar ett rutföretag.

”Det kan i vissa fall handla om att en snickare som utför ett rotuppdrag även får i uppgift att städa upp..”

Det har enligt Gustav Wiel-Berggren att göra med att vissa aktörer som till exempel Hemfrid har blivit så stora och växer så fort.

”Samtidigt är det en del företag i det mellanstora segmentet som har köpt upp en del småföretag.”

Sannolikt pågår någon form av konsolidering i branschen. Homemaid är ett av företagen på köpsidan. Sedan den 1 april äger bolaget skånska Stormtrivs.

Alldeles nyligen stod det även klart att de två största aktörerna inom barnpassning hamnar inom samma koncern, när Nannynu köpte Nannyakuten. Förändringar i rutavdraget var ett viktigt motiv till affären.

Enligt Jeanette Holm, ägare till Nannynu, sjönk företagets omsättning så fort det blev diskussioner om att förändra taket för rut. När förändringen väl trätt i kraft blev effekten att snittbeloppet per faktura sjönk. Omsättningen kunde dock bibehållas, tack vare stor efterfrågan och ett stort inflöde av kunder, i kombination med rabatterade priser på hösten.

 

Den totala summan för alla rutavdrag ökade dock markant under 2016, trots att taket för avdragen sänktes till 25.000 kronor för personer under 65 år.

Fotnot: Skatteverkets siffror är inte justerade för inflation.

Ändringar i rut:

Den 1 januari 2016 sänktes taket för rut från 50.000 kronor till 25.000 kronor, för personer som inte fyllt 65 år.
Följande tjänster ingår i rut: Barnpassning, flyttjänster, data och IT-tjänster, kläd- och textilvård, personlig hjälp och omsorg, städ- och rengöringsarbeten, snöskottning, trädgårdsarbete, reparation av vitvaror.
Källa: Skatteverket

Cathrine Hofbauer

 • Dela

 • Kommentarerna är stängda.

  Nyheter på Nannynu!

  Läs de senaste nyheterna på Nannynu! här

  Kundundersökning

  99,4% kundnöjdhet. Under mars och april månad 2017 genomförde vi för tredje året i rad en kundundersökning med fina resultat. Resultatet visar bland annat att 99,4% av våra befintliga kunder gärna rekommenderar oss till vänner och bekanta. Undersökningen är gjord av Nannynu!.

  Veckans stjärna

  Julia är veckans stjärna! Vi tycker det är viktigt att lyssna på våra barnvakter och höra om deras jobb med barnen. Varje vecka uppmärksammar vi en barnvakt lite extra. Läs mer om varför Julia gillar sitt extrajobb som barnvakt. Vi har ca 1400 barnvakter på Nannynu!

  Utbildning, rekrytering & kvalitetskontroll

  På Nannynu! är säkerheten nummer ett! Barnvaktens säkerhetsmedvetenhet ska vara på högsta nivå och detta når vi genom rätt rekrytering, bakgrundskontroll och utbildning.

  Utmärkelser

  Nannynu! har genom åren fått fina utmärkelser. Sedan vi grundades år 2007 har vi fått flera utmärkelser. Utmärkelser

  Frågor och svar

  Ibland kan det vara första gången ni som familj tar hjälp av ett företag. Här har vi samlat frågor och svar på de vanligaste frågorna.
 • Kategorier