Så sitter ditt barn säkert i bilen | Nanny.nu
Nanny.nu

Barnpassning i världsklass – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala – Barnvakt – Barnflicka – Babysitter

Så sitter ditt barn säkert i bilen

Publicerat | januari 29, 2013 | Kommentarer inaktiverade för Så sitter ditt barn säkert i bilen

Barn är både mindre och bräckligare än oss vuxna samt har andra proportioner än en vuxen. Bilen och bilens skyddssystem är anpassade och dimensionerade efter vuxna och därför är barn mer utsatta vid en krock och behöver ett särskilt skydd i form av babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde, beroende på barnets ålder.

Enligt Råd och Röns testfakta bör du som förälder räkna med tre bilbarnstolar, först ett babyskydd, därefter en bakåtvänd stol upp till fyra års åldern (gärna upp till fem år) och sedan en framåtvänd stol med nackstöd och sidovingar. Många föräldrar vänder på barnen och sätter dem framåtvända innan de egentligen sitter säkert.

– Föräldrarna vänder på barnet för att benen är böjda. Men det är inte farligt för barnet att sitta med böjda ben, möjligen lite obekvämt. Det är först när ögonen är i samma höjd som stolskanten som det är dags för barnet att byta stol, säger Josefin Karlsson, som arbetar med barnsäkerhet på Volvia Försäkringar.

Bakåtvänd upp till fyra års ålder minst
NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) förklarar varför man inte ska vända på barnet för tidigt i bilen och det har att göra med huvudets storlek i förhållande till kroppen, nacken utsätts för helt andra krafter bakifrån i en framåtvänd stol än i en bakåtvänd stol. Enligt NTF ska barnet sitta bakåtvänt i bilen åtminstone till fyra års ålder, gärna till fem eller så länge som det är möjligt.

Ur krocksäkerhetssynpunkt är passagerarsätet fram och bak likvärdiga, framsätet medger oftast större chans till benutrymme för barnet. Barn som är kortare än 140 cm ska inte sitta på en plats utrustad med en icke avstängd passagerarkrockkudde, sidokrockkudde utgör ingen fara för barn i bakåtvänd bilbarnstol.  De flesta framåtvända bilbarnstolar hjälper till att hålla barnet i upprätt åkställning vilket gör att krockkuddar kan ge avsedd skyddseffekt.

Råd och Röns testfakta varnar för en stol som säljs av en brittisk firma, Easycarseat Inflatable som är en uppblåsbar bilbarnstol som inte monteras fast i bilen utan sätts löst på bilens säte.

– Att köpa den här stolen är i bästa fall att kasta pengar i sjön. I värsta fall invaggas man i en falsk trygghet, säger Ronny Karlsson.

Bakåtvänt är bäst enligt studier

Enligt flera studier så har det visat sig att bakåtvända stolar ger bättre skydd åt barnen och Råd och Rön rekommenderar därför att barnen ska sitta bakåtvända så länge som möjligt. När barnet har ett halvt huvud över stolens nackstöd är det dags att byta.
Tyvärr finns det inte så många bakåtvända stolar för lite äldre barn ute på marknaden. De har testat både bakåt- och framåtvända stolar och du kan hitta resultaten på deras hemsida www.radochron.se Resultaten för dessa två test går dock inte att jämföra rakt av. En framåtvänd stol som får 70 i betyg för säkerhet är inte lika säker som en bakåtvänd stol som har samma poäng, poängterar Råd och Rön.

Läs mer om barns säkerhet i bilen

Vi har samlat länktips från NTF och Råd och Rön om barnens säkerhet  bilen.

Artiklar från NTF

Ny VTI Rapport 2011 ”Barns färd i bil”
Nytt ”Plus Test” slår vakt om barnens säkerhet i bilen

Ny unik policy ska rädda fler små barn i bilolyckor

Många barn åker inte säkert i bilen

Artiklar från Råd och Rön

Tester av bilbarnstolar
”Fara med barn” – information från Folksam om barn i bil

VTI:s information om barn i bil

Transportstyrelsens information om barn i bil

Akta Graco frågor och svar om barn i bil

Källa: NTF.se och radron.se 2013-01-29

          

 

 • Dela

 • Kommentarerna är stängda.

  Nyheter på Nannynu!

  Läs de senaste nyheterna på Nannynu! här

  Kundundersökning

  99,4% kundnöjdhet. Under mars och april månad 2017 genomförde vi för tredje året i rad en kundundersökning med fina resultat. Resultatet visar bland annat att 99,4% av våra befintliga kunder gärna rekommenderar oss till vänner och bekanta. Undersökningen är gjord av Nannynu!.

  Veckans stjärna

  Julia är veckans stjärna! Vi tycker det är viktigt att lyssna på våra barnvakter och höra om deras jobb med barnen. Varje vecka uppmärksammar vi en barnvakt lite extra. Läs mer om varför Julia gillar sitt extrajobb som barnvakt. Vi har ca 1400 barnvakter på Nannynu!

  Utbildning, rekrytering & kvalitetskontroll

  På Nannynu! är säkerheten nummer ett! Barnvaktens säkerhetsmedvetenhet ska vara på högsta nivå och detta når vi genom rätt rekrytering, bakgrundskontroll och utbildning.

  Utmärkelser

  Nannynu! har genom åren fått fina utmärkelser. Sedan vi grundades år 2007 har vi fått flera utmärkelser. Utmärkelser

  Frågor och svar

  Ibland kan det vara första gången ni som familj tar hjälp av ett företag. Här har vi samlat frågor och svar på de vanligaste frågorna.
 • Kategorier