Frågor och svar för dig som vill jobba som barnvakt. | Nanny.nu
Nanny.nu

Barnpassning i världsklass – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala – Barnvakt – Barnflicka – Babysitter

Frågor och svar för dig som vill arbeta som barnvakt!

Publicerat | maj 4, 2011 | Kommentarer inaktiverade för Frågor och svar för dig som vill arbeta som barnvakt!

Kan man arbeta heltid som nanny genom er?
Kan man jobba enbart på kvällar, helger och lov?
Vad tittar vi på i din ansökan?
Varför kan jag inte ansöka genom att skicka in CV via mail?
Vad ska du skicka in innan intervjun?
Vad är en referens?
Varför vill vi veta dina framtidsplaner?
Vad menas med långsiktighet?
Hur lång tid tar det att hitta en familj?
Vilka städer finns ni i?
Jobbar man i samma familj?
Har man fasta tider och dagar?
Hur gamla är barnen? Måste man ha speciell erfarenhet av små barn?
Hur får jag en familj?
När blir jag anställd?
Vad får jag i lön?
Hur får jag min lön?
Hur långa är kurserna?
Varför ska man arbeta vitt? Vad är fördelen med att arbeta på ett företag?

Kan man arbeta heltid som nanny genom er?
Vi får väldigt sällan in heltidsuppdrag till Nannynu! Det vanligaste upplägget är att familjen har behov av hjälp ett par eftermiddagar i veckan. Det är även svårt att pussla ihop flera uppdrag så att de fyller en heltid då de flesta familjer vill ha hjälp vid samma tid på eftermiddagen. Därför har vi inte möjlighet att hjälpa heltidssökande.

Kan man jobba kvällar, helger och lov?
De flesta av våra uppdrag är förlagda på eftermiddagarna och innebär främst hämtning av barnen på förskola eller skola. Tiderna varierar något från familj till familj men vanligast är mellan kl. 15-18 på vardagar. Föräldrarna är själva lediga på helger, kvällar och lov så de har sällan behov av hjälp med barnpassning då. De barnvakter som redan arbetar på Nannynu! får möjlighet att skriva upp sig på vår helg/lov/sporadiska lista, dessa ringer vi när liknande uppdrag kommer in.

Vad tittar vi på i din ansökan?
Vi tittar på din tidigare erfarenhet av barnpassning, var du bor och studerar samt mellan vilka tider du kan arbeta. Dessa faktorer väger vi sedan in mot de uppdrag vi får in samt hur stor möjligheten är att kunna hitta en passande familj till dig. Skriv hellre för mycket än för lite. Detta grundas vårt första urval på vilket innebär att vi gör en bedömning efter att ha läst din ansökan om vi ringer upp dig eller inte.

Varför kan jag inte ansöka genom att skicka in CV via mail?
Vi får dagligen in ca 30-60 ansökningar av potentiella barnvakter. För att vi ska hinna med att gå igenom alla behöver samtligas ansökningar komma in digitalt i vårt system. På så sätt kan vi läsa om din erfarenhet och hur din arbets-/skolsituation ser ut. Då har vi även möjlighet att ge alla ett snabbt svar vare sig de gått de gått vidare i processen eller inte.

Vad ska du skicka in innan intervjun?

 • 2-3 referenser, gärna från tidigare familjer som du suttit barnvakt hos. Vi har ett minimum på en barnpassningsrelaterad referens. Nära släkt och  vänner räknas inte som referenser. Har du inte suttit barnvakt hos 2-3 familjer tidigare går det bra att ta med referenser från andra tidigare arbeten.  Vi behöver telefonnummer där vi kan nå dem dagtid och de behöver vara informerade om att vi kommer att ringa dem.  Vi kontrollerar din legitimation och dina betyg vid intervjun. Har du ännu inte gått ut gymnasiet så kan du göra ett utdrag på de kurser du hunnit avsluta och skicka in, innan intervjun.
 • För att få ett uppdrag vill vi att du visar upp ett utdrag ur belastningsregistret.  Ansökan till polisen skickar du in innan intervjun och sedan tar det ca 2 veckor innan utdraget kommer hem till dig. Detta är ditt utdrag från belastningsregistret som du sedan visar oss. Detta är standard när man arbetar med barn. Blankett för begäran om utdrag hittar du här.

Vad är en referens?
En referens är en person som har sett dig arbeta och känner dig som person. Vi ser helst att dina referenser är från barnrelaterat arbete eftersom familjerna vi presenterar dig för vill veta hur du är med barn. Med barnrelaterat arbete menas barnpassning åt grannar och bekanta, tränare åt barngrupper, arbete på förskola, fritidsverksamhet och liknande.

Vi ser helst att du lämnar 2-3 barnrelaterade referenser men har du inte detta så kan du självklart ange andra typer av arbetsreferenser. Dock måste minst 1 referens vara barnrelaterad.

Du ska även ange en referens från en mentor/klassföreståndare om du fortfarande går i gymnasiet

Viktigt är att referensen är informerad om att vi kommer att höra av oss och att du ger oss ett direktnummer där vi kan nå dem under dagtid. Ett intyg eller skriftligt omdöme kan vara ett bra komplement men räknas inte som referens.

Varför vill vi veta dina framtidsplaner?
Att barnen får möjlighet att knyta an till dig som barnvakt är viktigt när du arbetar i en familj och du behöver därför tänka igenom din nära framtid innan du ansöker som barnvakt så att du inte överger dem plötsligt och oväntat efter bara några månader. Om du känner dig tveksam över dina nära framtidsplaner är det bättre att du väntar och kontaktar oss igen när din situation förändrats.

Vad menas med långsiktighet?
Det är viktigt för oss att man har en annan huvudsaklig sysselsättning under tiden man jobbar för oss av långsiktighetsskäl. Detta för att minska risken för avhopp på grund av att du som barnvakt får ett annat arbete. Det kan finnas undantag för detta, och vi annonserar då dessa tjänster på Platsbanken.

Hur lång tid tar det att hitta en familj
Det är mycket svårt att säga hur lång tid det tar då detta beror på många olika faktorer, till exempel vilka tider du kan arbeta, din erfarenhet och var du kan jobba. I början av terminerna är det vanligtvis många familjer som söker barnvakt och därför brukar väntetiden vara kortare.

Vilka städer finns ni i?
Vi finns i hela Stockholms län, Uppsala län, Göteborg med närkommuner och Malmö med dess närkommuner. Klicka på den region du vill läsa mer om.

Jobbar man i samma familj?
Vanligtvis arbetar man med en och samma familj men vill du ha mer timmar och utöka din arbetstid kan vi titta på flera familjer förutsatt att uppdragen inte krockar med varandra. Det är upp till dig om du vill ha flera familjer eller bara en. Ibland får vi in kortare uppdrag eller uppdrag bara för en kväll, dessa får du självklart välja om du vill ta dig an eller ej.

Har man fasta dagar och tider?
Familjerna som söker barnvakter hos oss har individuella upplägg för dagar och tider, en del mer flexibla än andra. Det är viktigt att du är tydlig med när du kan och vill arbeta innan vi påbörjar processen med att matcha dig hos en familj. Vi utgår från dina tider och försöker hitta en familj som passar. Majoriteten av våra uppdrag handlar om hämtning från förskola och barnpassning till det att föräldrarna kommer hem, vanligtvis några eftermiddagar i veckan.

Hur gamla är barnen? Måste man ha speciell erfarenhet av små barn?
Familjerna har barn i alla åldrar men vanligt är att barnen är mellan 1 – 5 år. Under intervjun pratar vi om vilka åldersgrupper du har erfarenhet av och vilka åldrar du vill arbeta med sedan utgår vi från det. Vi får ibland in uppdrag gällande passning av spädbarn men i dessa fall väljer vi endast ut personer med erfarenhet av just spädbarn.

 Hur får jag en familj?
Du får förslag på en familj som vi tror kan passa dig baserat på dina erfarenheter, var du bor och när du kan arbeta. Om detta känns bra så går vi vidare och bokar in ett personligt möte mellan dig och familjen.  Ni träffas då för ett förutsättningslöst möte för att lära känna varandra lite mer.  En konsultchef stämmer alltid av med dig och kunden dagen efter mötet och kändes det inte rätt är det viktigt att du meddelar oss så letar vi vidare efter en ny familj åt dig. Samma sak gäller för familjen vid det här mötet .

När blir man anställd?
Du blir anställd på Nannynu! när du är matchad mot en familj, d.v.s. ska börja arbeta. Detta sker när båda parter är överens efter första mötet.

Vad får jag i lön?
Lönen är baserad på vilken profil du är, vi har tre kategorier. Ingångslönen för gymnasieelever är 102,56kr/h inkl semesterersättning. Efter två månaders arbete med genomförda kurser höjs lönen till 112,55kr/h. För dig som gått ut gymnasiet med fullständiga betyg och du som har 15 års erfarenhet eller mer av barnpassning har vi en högre lön. Se de tre kategorierna.

Hur får jag min lön?
Varje månad rapporterar du in dina timmar till Nannynu! och det är underlaget för din lön. Därför är det extra viktigt att du rapporterar in i tid, utan någon rapport från dig kan vi inte fakturera kunden och heller inte betala ut någon lön till dig.

Hur långa är kurserna?
Vi har två kurser, en Hjärt- & lungräddningskurs som du får gå hos oss på kontoret och en Nannycertifieringskurs som är onlinebaserad. När du gått dessa behöver du inte gå dem igen förutom när din HLR kunskap blivit inaktuell och behöver uppdateras, då får du gå den på nytt. HLR-kursen är cirka 2-2,5 timme lång.

Varför ska man arbeta vitt? Vad är fördelen med att arbeta på ett företag?
Som barnvakt genom ett företag är du alltid försäkrad under arbetstid men även till och från arbetet.  Du får en handledare som du kan vända dig till och prata om ditt uppdrag och din framtid. Du har självfallet möjlighet att titta på nya uppdrag om ditt uppdrag skulle avslutas av någon anledning samt även komplettera med fler timmar om du behöver. Vi lämnar gärna referenser för framtiden och det ser bra ut att ha ett företag på Cv: t när du söker jobb. När du arbetar vitt bidrar du också med skatt till staten och genom detta även till vårt gemensamma samhälle.

Vi kräver också lite mer av dig när du arbetar genom Nannynu!.  När du är hos familjen och arbetar representerar du Nannynu! och vi förväntar oss att du tillsammans med oss gör vad du kan för att hålla en hög kvalité på barnpassningen.

 • Dela

 • Kommentarerna är stängda.

  Nyheter på Nannynu!

  Läs de senaste nyheterna på Nannynu! här

  Kundundersökning

  99,4% kundnöjdhet. Under mars och april månad 2017 genomförde vi för tredje året i rad en kundundersökning med fina resultat. Resultatet visar bland annat att 99,4% av våra befintliga kunder gärna rekommenderar oss till vänner och bekanta. Undersökningen är gjord av Nannynu!.

  Veckans stjärna

  Sarah är veckans stjärna! Vi tycker det är viktigt att lyssna på våra barnvakter och höra om deras jobb med barnen. Varje vecka uppmärksammar vi en barnvakt lite extra. Läs mer om varför Sarah gillar sitt extrajobb som barnvakt. Vi har ca 1400 barnvakter på Nannynu!

  Utbildning, rekrytering & kvalitetskontroll

  På Nannynu! är säkerheten nummer ett! Barnvaktens säkerhetsmedvetenhet ska vara på högsta nivå och detta når vi genom rätt rekrytering, bakgrundskontroll och utbildning.

  Utmärkelser

  Nannynu! har genom åren fått fina utmärkelser. Sedan vi grundades år 2007 har vi fått flera utmärkelser. Utmärkelser

  Frågor och svar

  Ibland kan det vara första gången ni som familj tar hjälp av ett företag. Här har vi samlat frågor och svar på de vanligaste frågorna.
 • Kategorier